Nerezové dřezy Franke - Čištění a údržba

Nerezové dřezy Franke jsou již z výroby opatřeny ochrannou vrstvou, která na sebe bez řádného vyčištění snadno váže mastnoty a nečistoty. Před prvním použitím je proto celý dřez třeba důkladně vyčistit čisticí pastou nebo krémem. K tomuto účelu můžete použít většinu dostupných čisticích produktů, které jsou k dostání v běžné prodejní síti.

I samotní výrobci dřezů nabízejí různá čistidla (např. Čisticí a lešticí pasta Franke), která dřez nejen vyčistí, ale také na jeho povrchu vytvoří ochranný filtr, který zabraňuje usazování vodního kamene a stopám po otiscích prstů. K čištění nerezových dřezů nepoužívejte suché čisticí prášky, ty by mohly povrch poškrábat.

Raději dřez a odkapávač po každém použití opláchněte studenou vodou, otřete vlhkým měkkým hadříkem se saponátem, znovu opláchněte a následně důkladně osušte. Zabráníte tak usazování vodního kamene. Jeho první známky přítomnosti se projeví v podobě duhového efektu na povrchu dřezu.

 

Nerezové dřezy Franke nerezaví - příčinu hledejte jinde

Skvrny na nerezové oceli jsou ve většině případů způsobeny usazeninami, nejedná se tedy o poškození vlastního materiálu. Železné přívodní trubky a použití drátěnek mohou vést k usazování drobných částic na povrchu dřezu. Přestože nerezová ocel za normálních podmínek nekoroduje, mohou tyto částice způsobit zdání malých hnědých skvrn rzi (tzv. přijatou rez).

Pokud se i přes veškerou péči na vašem nerezovém dřezu objevují rezavé skvrny, zjistěte nejprve, zda se neusazují nečistoty za sítkem u dřezové vodovodní baterie. Zejména v domácnostech po rekonstrukci nebo v novostavbách se u vodovodní baterie usazují kousky cihel, kovové špony nebo zbytky písku a malty, které způsobují znečištění vody a následný vznik nevzhledných skvrn. Vyčistěte proto nejprve perlátor, opláchněte dřez vodou, vysušte do sucha, a pokud ho chcete ochránit, natřete jeho stěny lešticí pastou.

Kvalitní nerezové dřezy jsou vyrobené z extrémně odolného materiálu, jenž vydrží i značně hrubé zacházení. Tvrdé nebo ostré předměty však mohou nerezový dřez poškrábat. Vyhýbejte se proto krájení potravin na dřezu nebo jeho čištění hrubou drátěnkou.

Pokud chcete povrch udržet bez jakýchkoliv kazů, je třeba při manipulaci s podobnými předměty dbát zvýšené opatrnosti. Dejte také pozor na běžné domácí čisticí prostředky, které mohou povrch nerezové oceli poškodit. Jedná se zejména o bělidla, čističe stříbra, korozivní potraviny, kyseliny a louhy.