Granitový dřez – udělejte z něj klenot moderní kuchyně

Kuchyňský dřez není v dnešní době pouze pracovní plochou, ale také designovým doplňkem, který efektně dotváří moderní kuchyni. Musí ladit s ostatním vybavením, a to ve všech směrech – barvou, tvarem i stylem. Nejlepší je pro tento účel právě granitový dřez, který je k dostání v mnohem více variantách, než dřez nerezový nebo tectonitový. Ty jsou spíše univerzální. Ale abyste zvolili ten správný, je potřeba věnovat výběru dostatek času a úsilí a navíc si také projít všechny moderní trendy. Na co všechno se musíte zaměřit?

Jak sladit dřez s kuchyňskou linkou?

Základním (ne však jediným) faktorem, na němž závisí, jak granitový dřez do kuchyně zapadne, je právě jeho barva. Ta by měla být buďto podobná jako u všech ostatních doplňků, nebo naopak zcela opačná a kontrastní. Cokoliv mezi tím bude působit rušivě. Odstín barvy je pak důležité správně zakomponovat do kuchyňské linky. Dřevěná je poměrně univerzální, zapadnou do ní všechny přirozené přírodní odstíny. Třeba do kamenné linky byste ale měli použít již pouze černou, bílou nebo popřípadě šedou. S výraznými barvami je na místě spíše šetřit, v interiéru kuchyně mohou působit spíše rušivě. Nesnažte se na dřez za každou cenu upozorňovat, dobrou kuchyni netvoří jediný prvek, který bije do očí, ale všestranná vyváženost.

Nejvhodnější tvar a typ dřezu

Pokud se zaměříme plně na designovou stránku věci, jsou klíčové ještě další dva faktory – tvar a typ dřezu. V podstatě byste se opět měli přidržet stylu zbytku kuchyně a podle jejích linií pak vybírat i dřez. Pokud váš interiér tvoří především křivky, vyberte kulatý a nerozbíjejte symbiózu. A naopak, mezi hrany patří jednoznačně čtvercový nebo obdélníkový. Zvláštní pozornost pak zkuste věnovat přesahu dřezu přes linku, zda je určen k umístění nad její úroveň, do roviny nebo pod linku. V těchto ohledech byste se ale měli ohlížet i na praktičnost a snažit se najít vhodný kompromis mezi pěkným vzhledem a pohodlím při práci. Později, až budete dřez používat, to jistě oceníte.